BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

Solberga - Älvsjö

Kristallvägen 133, ½-tr

  • 2.5 rum och kök (2 rum och kök enligt föreningens register)
  • 61 kvm
  • 2.695.000 kr /bud
  • 4233
  • 1222
  • 27630
Värdera din bostad

Beskrivning

Mycket charm och karaktär väntar i detta fina hem med attraktivt gavelläge och bevarat 50-talskök! Det som också utmärker bostaden är den mysiga balkongen som bjuder på många härliga soltimmar. Fönsterpartier i tre väderstreck resulterar i ett riktigt trivsamt hem. Tilltalande planlösning med trevliga sällskapsytor och två sovrum i bra storlek. Det största sovrummet mot öster ligger helt fritt från insyn och stoltserar med en charmig fransk balkong. Det mindre sovrummet om ca 7 kvm är ett tidigare matrum och går enkelt att återställa för den som önskar. Det charmiga 50-talsköket är bevarat, vilket uppskattas av många. Det finns generöst med förvaring i lägenheten med platsbyggda garderober, en klädkammare samt ett rymligt externt källarförråd. Det ljusa badrummet med fönster renoverades vid stambytet 2011.

Solid förening som har gjort det mesta som stambyte, nya fönster, renoverat ytskikt på byggnaden, tvättstuga med nyligen bytt maskinpark. Föreningens fastighet är belägen på en lummig återvändsgata som kantas av grönska. Gården har en stor platsbyggd grill som föreningens medlemmar kan nyttja. Runt hörnet finns en busshållplats som trafikeras av linje 142 som bland annat tar dig till Telefonplan och Älvsjö på några få minuter. Här bor du med ca 10-15 min gångavstånd till Telefonplan och Älvsjö samt 15 min cykeltur till Hornstull. På Telefonplan finns flertalet restauranger, bland annat populära Landet, Konstfack, vårdcentral, bibliotek och bra allmänna kommunikationer i form av T-bana och bussar. Även Älvsjö torg erbjuder gott om serviceutbud, bland annat restauranger, caféer, matbutik och gym. Från Älvsjö station når du Stockholms central på 9 min via pendeltåg.

Som boende här har man nära till det mesta. Café, restauranger och gym finns i närområdet på de charmiga 50-talstorgen Kristalltorget och Klacktorget. Fina Solbergaskogen har promenadstråk där du kan träffa både harar, rådjur, ekorrar och hackspettar. Där finns också ett nytt utegym. Populära parkleken Kristallen har allt för de små, inklusive pulkabacke om vintern. Även den nya lekparken Apelsinen och en skateboardpark finns på nära gångavstånd. Nyanlagda Solberga bollplan är en härlig mötesplats med full plan och läktare. Omtyckta förskolor och skolor finns i området. Engelska skolan och utbyggda Kämpetorpsskolan finns intill nya Älvsjöstaden. Västberga handel når man på några minuters promenad och där hittar man det mesta i serviceväg, bl a Systembolag, Stora Coop (inkl post), Gymgrossisten, apotek, Rusta, Jysk, Cykloteket, gym och bensinstation. Det finns också välbyggda cykelbanor som snabbt leder vidare till närliggande delar av Hägersten/Liljeholmen, till Södermalm eller söderut till t ex Västertorps idrotts- och simhall, Kungens Kurva m m.

Vardagsrum 
Det inbjudande sällskapsrummet har gott om plats för en soffa, läsfåtölj, bokhylla, matbord och en massa växter. Ljuset strömmar in genom fönsterpartierna som också bjuder på fin utsikt över träden utanför som under sommarhalvåret är i full grönska. Gavelläget gör rummet extra ljust och trivsamt

Balkong 
Under sommarhalvåret blir balkongen till ett extrarum som man inte vill vara utan. Placeringen bjuder på härliga soltimmar vilket gör att man gärna tillbringar många timmar här ute. Plats finns för en utemöbel och blommor. 

Kök
Det bevarade 50-talsköket är så charmigt! Köksluckorna är målade i en ljusgrå sober nyans. Nuvarande ägare har låtit göra om matplatsen till ett sovrum. En skjutdörr avskärmar mot det nybyggda rummet. För den som önskar originalplanlösningen med en matplats så går det enkelt att återställa.

Sovrum 
Det tidigare matrummet är numera omgjort till ett charmigt sovrum för familjens minsta familjemedlem. Rummet är ca 7 kvm stort och har ett fint ljusinsläpp samt utsikt över gatan utanför som sommartid är i full grönska. 

Sovrum
Underbart sovrum som ligger helt fritt från insyn. Härifrån har du utsikt över trädtoppar. Väggarna är målade i en harmonisk mörkgrå nyans. Här finns plats för en större säng och nattduksbord. En trevlig detalj är den franska balkongen. I anslutning till det här sovrummet nås en klädkammare.

Badrum 
Stambytt och fräscht badrum med bl.a dusch och öppningsbart fönster. Här finns också en tvättmaskin som underlättar vardagen för familjen.

Hall
Hallen ger ett mycket gott första intryck. Härifrån får du en trevlig vy över ena sovrummet, vardagsrummet och köket. På golvet pryder ett smakfullt marockanskt klinker. De charmiga och platsbyggda originalgarderoberna finns kvar. För de ting som inte ryms i bostaden så kommer källarförrådet till användning. 

Föreningsinfo

Upplåtelseform och byggnad

Lägenhet - Bostadsrätt. 2.5 rum och kök (2 rum och kök enligt föreningens register) varav 1 - 2 sovrum. Lägenhetsnummer 118. Föreningen Brf Turmalinen 2.

Ekonomi, månadsavgift

Pris 2.695.000 kr /bud. Månadsavgift 3 481 kr (värme och vatten ingår).

Driftskostnad

Totalt 500 kr/mån (6 000 kr/år) varav El 500 kr/mån. Antal personer: 3. Angivna driftskostnader är schablonmässiga och beräknade utifrån normalår. Tänk på att dessa kostnader kan variera beroende på antal personer i hushållet, levnadsvanor, avtal etc. För tillfället får man räkna med högre kostnader än angivet då framförallt elpriserna gått upp väldigt mycket i pris. Kostnad för hemförsäkring tillkommer.

Överlåtelseavgift

1 208 kr. Betalas av köparen.

Byggår
1951

Uppvärmning 
Fjärrvärme

Utförda renoveringar
2010 Stambyte samt el-stigar.
2014 Kodlåsinstallation på portdörrar har utförts.
2015 Fönsterbyte, fasadrenovering samt tilläggsisolering av vindar.
2016 OVK-besiktning. Under 2017 utfördes de nödvändiga åtgärder/justeringar som behövdes.
2017 Renovering samt målning av samtliga trappuppgångar i fastigheten.

Kommande renoveringar
Inga kommande renoveringar inplanerade.

Föreningen och Fastighet
Brf Turmalinen 2 bildades 2010 när fastigheten förvärvades av Stockholmshem. Föreningen som äger marken upplåter 78 lägenheter, varav 66 med bostadsrätt och 12 med hyresrätt samt lokaler och parkeringsplatser.
Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Bostadshusen står på adresserna Kristallvägen 111-145. Fastigheten ligger i Solberga, Hägersten i södra Stockholm med närhet till både pendeltåg och tunnelbana.

Gemensamhetsutrymmen
I föreningen finns cykel- och barnvagnsförråd beläget mellan Kristallvägen 117 och 119 samt mellan Kristallvägen 125 och 127.
På kortsidan vid Kristallvägen 113 finns en gemensam tvättstuga utrustad med tvättmaskiner och torkskåp. På den gemensamma gården finns tillgång till en lekplats och plats för att grilla och umgås.

TV- och internetanslutning
Kabel-tv och bredband via Comhem samt möjlighet till öppen fiber. Tecknas och bekostas av bostadsrättsinnehavaren.

Parkering 
I föreningen finns det parkeringsplatser för 400 kr/månad. F.n. kö.

Ägande 
Föreningen godkänner delat ägande. Juridisk person accepteras inte som medlem i föreningen.

Överlåtelseavgift
En överlåtelseavgift om 1 313 kr debiteras köparen (2,5% av prisbasbeloppet).

Pantsättningsavgiften
En pantsättningsavgift om 525 kr (1% av prisbasbeloppet).

Övrigt
Föreningen anordnar gemensam vår- och höststädning.

Områdesbeskrivning

Solberga
Området Solberga är en idyll som bara blir mer och mer populär. Mycket grönska samsas med blandad bebyggelse från 50-talet fram till dagens moderna arkitekturstil.
Solberga kännetecknas särskilt av att områdets tre olika centra: Kristalltorget, Klacktorget och Älvsjö stationsplan. De tre centrumen förbinds sinsemellan av Folkparksvägen och Götalandsvägen. 
Här bor man med direkt närhet till serviceutbud, bra allmänna kommunikationer och grönområden. Här finns verkligen något för alla!
Området är i ett expansivt skede och för mer information om vad som planeras byggas vänligen besök https://vaxer.stockholm/omraden/solberga/

Kommunikationer 
Längs Folkparksvägen trafikerar busslinje 142 som går mellan Älvsjö och Telefonplan. Busslinje 726 trafikerar också i rusningstid och tar dig till Fridhemsplan åt ena hållet och åt andra hållet till Tullinge station södra.
Älvsjö Station är en knutpunkt med pendeltåg och flertalet busslinjer. 
Med pendeltåget tar du dig till Stockholm C på 9 minuter. Med pendeltåget tar du dig också till Arlanda samt Uppsala.
På Telefonplan finns anknytning till tunnelbana och fler bussar. Välbyggda och nyrenoverade cykelbanor leder snabbt vidare till närliggande delar av Hägersten/Liljeholmen, till Södermalm eller söderut till t ex Västertorps idrotts- och simhall, Kungens Kurva m m .

Service och butiker
På Kristalltorget finner du bl.a restaurang, café och frisör. 
På Klacktorget finns en matbutik, klädaffär, restaurang och gymmet Puls & Träning. Närbelägna Västberga handel har Systembolag, Stora Coop (inkl post), Gymgrossisten, apotek, Rusta, Jysk, Cykloteket, gym och bensinstation.
Vidare service- och butiksutbud finns i Älvsjö centrum såsom vårdcentral och flera gym. På Älvsjö Torg finns restauranger, caféer, florister, apotek och den välsorterade mataffären Coop. 
I expansiva Älvsjöstaden finns nyöppnade och populära Texas Longhorn.

Fritid, natur och rekreation i närområdet
Som boende här finns Solbergaskogen alltid nära. En annan populär plats, i kanten av Solbergaskogen, är parkleken Kristallen som har en stor lekplats med en plaskdamm. Här finns också ett litet djurstall med kaniner och höns. Telefonplan och Midsommarkransen är en kort promenad bort och där finns flertalet restauranger, bland annat populära Landet, Konstfack, Svenska Hamburgerköket, butiker och bibliotek.

En kort cykeltur eller promenad bort når du anrika och vackra Långbro Park. Parken är en populär plats för alla åldrar och speciellt sommartid tillsammans med vänner och en picknickkorg i solen. Långbro Värdshus ligger också i parken och där kan du njuta av trevliga bruncher och middagar. 
I Långbro finns charmiga Fru Marias bak, restaurangen Rinos bodega och omtalade restaurangen Aloë.  
För den motionsintresserade finns Älvsjöskogen med upplysta motionsspår och vintertid plogade skidspår. 
Under varma sommardagar är Långsjön ett bra alternativ för den som vill bada.