BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

Södermalm - Nytorget

Östgötagatan 36, 4 tr

  • 3 rum och kök
  • 88 kvm
  • 19766
Värdera din bostad

Beskrivning

Nu ges en unik möjligheten att förvärva en helt fantastisk sekelskifteslägenhet med solig balkong i sydväst läge högst upp i huset! Denna lägenhet har allt ifrån perfekt läge på balkongen, fungerande kakelugn, originalgolv, stuckatur, generös takhöjd och mycket mer! Möjlighet finns att göra om lägenheten till en fyra. 

Väl inne i lägenheten möts ni av ett fint ljusinsläpp med en genomgående planlösning och tre rum i fil. Vardagsrummet är hemmets hjärta med en makalöst vacker och fungerande kakelugn som lyfter rummets karaktär och tar dig tillbaka till husets byggår mellan 1907-1909. Inte nog med det så finner ni original stuckaturer i taket, trägolv och ett unikt burspråk. Här kan ni enkelt möblera med soffgrupp och övrigt möblemang. Vidare från vardagsrummet finner ni det sociala och rymliga köket. Här kan ni avnjuta stora middagar med vänner och familj för  10-12 personer. Gott om förvaring bakom platsbyggd köksinredning samt arbetsyta i form av en stenskiva. Här finns all maskinell utrustning så som integrerad diskmaskin, inbyggd kyl/frys, ugn, spis och fläkt från Smeg. Lägenheten är genomgående och har två stora sovrum i varsitt väderstreck. Barnrummet som ni når från hallen är också det största rummet. Här finns gott om plats för fri möblering. Ni kan enkelt använda detta rum som matsal, kontor eller master bedroom om så önskas. Sovrummet som idag används som vuxenrum vetter mot den lugna innergården. Här finns plats för dubbelsäng, platsbyggd förvaring samt övrigt möblemang och även möjlighet att möblera ett litet hemmakontor. Rummet kan även delas i två mindre barnrum. Från detta rum nås den fantastiska balkongen i sydväst läge med sol från förmiddagen till sent på kvällen under sommarhalvåret. Här kan ni njuta av både sommarlunchen men också en drink sent på kvällen! Gott om plats för balkongmöbler och odlingar. Hallen har gott om förvaring med ett smart Elfasystem samt inbyggd garderob och en platsbyggd bokhylla. Badrummet är nyligen stambytt och helkaklat och utrustat med tvättmaskin/torktumlare, vägghängd wc, dusch, kommod med stenskiva samt förvaring.

Detta är sammantaget en lägenhet utöver det vanliga med precis alla rätt man kan önska sig att en sekelskifteslägenhet ska ha. Denna lägenhet måste upplevas på plats - Ring mäklaren för mer information!

Föreningsinfo

Upplåtelseform och byggnad

Lägenhet - Bostadsrätt. 3 rum och kök varav 2 sovrum. Våningsplan 4, hiss finns. Lägenhetsnummer 1401. Föreningen Brf Inlandsisen.

Ekonomi, månadsavgift

Månadsavgift 5 201 kr (värme, vatten, bredband, basutbud med kabel-TV, balkongavgift ingår). Andel i föreningen är 6.76 %.

Driftskostnad

Totalt 0 kr/mån (0 kr/år).

Föreningen
Föreningen äger fastigheten Höken 21. Föreningen består av 18 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal (149 kvm) med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1907 arkitektduo Hagström & Ekman. Föreningen köpte fastigheten 2001 och har en stadig inkomstkälla från butiken Colors of Africa och tillhörande kontor. I denna fastighet finns även en råvind som en dold tillgång för föreningen!

Exploatera vinden
Föreningen inte har inte ställt sig negativ till en exploatering av vinden, oavsett form, och frågan har diskuterats men några beslut har inte fattats. Kontrollerat med styrelsen 2023-08-09.

Lägenhet
Lägenheten är uppmätt till 88 kvm enligt mätbevis från tidigare ägare. Lägenheten är enligt lägenhetsförteckningen 84 kvm. 

Avgift
Något beslut om avgiftshöjning har inte fattats ännu. Kontrollerat med styrelsen 2023-08-09.

Mark
Marken innehas med tomträtt. Tomträttsavgälden är 175 800 kr per år och nästa omförhandling sker 2024-05-31.

Indirekta nettoskuldsättningen: Har ej gått att få fram pga andelstal för årsavgiften saknas hos förvaltare.  

Förvaltare
Den ekonomiska förvaltningen sköts av CS Redovisningskonsult.

Garage och parkering
Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad.

Renovering
1977 - Fastigheten genomgick en omfattande renovering/ombyggnad: fasaden omputsades, nya stammar för vatten och avlopp, installation av fjärrvärme, elinstallation utbytt, hissar installerades, tak utbytt.
1989 - Ny undercentral.
2000 - Tvättstugan och hissarna renoverades.
2001 - Målning tak. Slipning och behandling av golv i entréerna.
2003 - Tre nya branddörrar installerades mot gården. Inköp en tvättmaskin och torkskåp till tvättstugan.
2009 - 2010 balkonger byggdes. Inköp en tvättmaskin till tvättstugan.
2010 - Samtliga fönster renoverades. Spolning stammar.
2011 - Fasaden omputsades.
2012 - Entrédörr och skyltfönster till lokalen monterades. Installation av nytt ventilationssystem i lokalen. Ventilationsåtgärder (därefter godkänd OVK) i samtliga lägenheter med montering av fönsterventiler och nya don i badrum. 2013 - En balkong byggdes.
2014 - Entréportar mot gata totalrenoverades. Installation av nytt passersystem med porttelefoni, automatiska dörröppnare och nya lås/nycklar. Snörasskydd monterades utmed taket på gatusidan.
2015- Installation av nytt sophanteringssystem. Injustering av fastighetens värmesystem. Installation av fibernät för bredband. Inköp en tvättmaskin och torktumlare till tvättstugan. Installation av ny ventilation i tvättstugan. Målning av nedre del av fasaden mot gatan. Trapphuset renoverades: Nya säkerhetsdörrar till samtliga lägenheter och hyreslokalen.Målning av väggar, tak och snickerier. Infasning av elkablar på entréplanen. Installation av ny armatur.
2016- Stammarna spolades och inspekterade. En balkong byggdes. 
2018 - Dräneringsarbete på gården pga fuktskada vid ingång mot Bondegatan. Renovering av föreningens gård med ny patio, konstgräs, växter, utemöbler och grill. Separat sophantering för matavfall infördes. Ventilationsåtgärder (därefter godkänd OVK) i ett antal lägenheter på Östgötagatan. Inköp av nytt torkskåp till tvättstugan. Renovering av värmesystem. 2019- Två förrådsrum i källaren fick nya ytskikt och ventilation samt gjordes om till hobbyrum för lek och pingis. En avloppsstam på Bondegatan byttes ut i samband med vattenläcka. Djuprengöring och ytbehandling av stengolv och trappor. Föreningen har även dränerat och renoverat innergården med trevlig pergola samt bullerskyddsfilm på fönstren.
2021 -2022 - Stambyte genomfört. Byte av samtliga avloppsstammar och vattenledningar i fastigheten, relining av avloppsstam ut till gatan. Renovering av samtliga badrum. Nya ytskikt i tvättstuga.
2022-Byte av undercentral till fjärrvärme. Renovering av tre skorstenar på taket. Medlemmar med kakelugnar har renoverat rökkanal. 

Kommande renoveringar
Föreningen har inga större renoveringar planerat. Kontrollerat med styrelsen 2023-05-14.

Ekonomi
Föreningen höjde avgiften 2023 med 5% för att ha en marginal för ökade finansieringskostnader. 

Förråd
Till bostaden hör ett vindsförråd en halvtrappa upp.

Gemensamma utrymmen
Föreningen har en trevlig innergård som kan erbjuda skön vila, fika, grillning och umgänge. Cykelrum/barnvagnsrum, två hobbyrum: ett pingisrum och ett lekrum för barn mellan 1-7 år. Nyttjanderätt till ett vindsförråd finns en trappa upp. 

Tvättstuga
Föreningens medlemmar har tillgång till en modern tvättstuga med två tvättmaskiner, ett torkskåp, en torktumlare samt en mangel.

Bredband och tv
Fiberanslutning via Ownit. Kabel-TV levereras va Tele2.

Juridisk person
Juridisk person godkänns ej

Övrigt
Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning. Föreningen tar ut en inflyttningsavgift på 1000 kr.

Viktig information
Ovanstående uppgifter är grundade på av säljaren och av berörd förening lämnad information. Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera dessa uppgifter med föreningen rörande lediga p-platser, kommande renoveringar och eventuella avgiftsförändringar m.m. Köpare/spekulanter är medvetna om att bostaden köpes i befintligt skick och uppmanas att undersöka bostaden ordentligt. Köparen uppmanas att kontrollera bostadens bo- och biarea om denna är av väsentlig betydelse för köparen. 

Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten av en lägenhet är alltid en fråga för föreningens styrelse att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion.