BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

Enskede - Stureby

Sävenäsgatan 4

  • 7 rum och kök
  • 170 kvm
  • 9637
Värdera din bostad

Beskrivning

Huset på Sävenäsgatan 4 tillhör ett av Sturebys absolut vackraste! En riktig 20-talsdröm i toppskick som har stått på platsen i snart 100 år – och det träffar dig rakt i hjärtat. Tänk så många dagar som har startats här, middagar som har lagats och kramar som har getts. Redan vägen in från gatan skapar förväntan. Avskildheten och lugnet är som en handbroms för själen. Och tro mig, utsidan lovar gott. När du kliver in över tröskeln möts du av en fin blandning av historia och nutid. Axlarna sänks och nu är chansen stor att du känner dig som hemma. Nuvarande ägare har haft huset ”till låns” och har renoverat det varsamt och grundligt med kunskap och eftertanke om hur det var förr. Ofta är det små detaljer som gör att upplevelsen blir stor. Visst är det fint att man vill bevara husets själ på det viset?
Huset har stora sällskapsytor, fina förvaringsmöjligheter och möjlighet till både det egna avskilda och rum som kan växa med familjens behov. Det är högt i tak, breda dörröppningar och gedigna materialval. Fyra sovrum, två vardagsrum, kök och matrum gör att livets pusselbitar faller på plats galant, vecka ut och vecka in.

Redan ett steg innanför dörren känner man att någon har lagt extra kärlek här. Hallen är som gjord för att ta emot gäster och är samtidigt praktisk med gott om plats för skor och ytterkläder. I anslutning till hallen öppnar de vackra dubbeldörrana upp till ateljén, med fint ljusinflöde från nordost för den som skapar. Rummet passar även utmärkt som sovrum, kanske för tonåringen som månar om privatlivet, bara att smyga in tidig morgon. Förresten, kolla in det fina dörrpartiet som öppnar ut till tomten, där på trappen kan förtroenden delas i avskildhet.

Från hallen möter matrummet upp. Nu öppnar sig huset i volymer med ett matrum som är generöst i storlek och ger plats för många gäster. Direkt i anslutning ligger köket som även det genomgått en stilsäker renovering – en härlig inredning med 20-talsflirt som får smilgroparna att djupna ännu mer. Köket är praktiskt och rymligt med rejäla arbetsytor och ett stort svalskafferi. Kök och matrum är som skräddarsydda för både den stora festen och till vardagsmiddagen. Det kommer nog att sittas en del här när barnen vill ha hjälp med sina läxor, eller bara vill sitta nära medan bestyren pågår runtom. Från matsalen når vi ut till den stora altanen, redan på våren är det skönt att ta morgonkaffet intill väggen här.

I vardagsrummet studsar ljuset in, ett vackert burspråk åt söder ger fin karaktär till rummet. Ett inbjudande rum stort nog att kunna möbleras på flera olika sätt, efter intressen och behov. Öppen spis med kassett är både energisparande och lovar rogivande häng framför brasan.

Välkommen till den bästa starten på dagen! Entréplanets badrum:-) Detta är magi på högsta nivå, känslan är som på ett bättre hotell. Två handfat, gott om plats för att undvika trängsel. Vattenburen golvvärme självklart. I anslutning till badrummet finner du husets bakre entré. En liten fin och praktisk hall med plats för förvaring även här. Och närhet in till badrummet om leriga tassar behöver spolas av. Här når du även husets fina stora altan i sydvästläge med plats för grill på farstukvisten och nära in till köket

En trappa upp finner vi tre av husets sovrum som vetter åt olika väderstreck och är rymliga med vackra inbyggda garderober. Var och ett av sovrummen har sin egen charm, med snedtak, burspråk och nischer. Har du som ett absolut krav att kunna sova med öppet fönster på sommaren utan att bli störd, så har du kommit helt rätt. Även på övervåningen kan du gå runt och igenom sovrummen, öppna upp dörren mellan barnens rum och skapa mer utrymme för lek.

Här uppe har du dessutom ett bra allrum, kanske är det här ni sitter i soffan och läser godnattsaga eller tittar på film. Det finns fin plats för att dessutom ha en egen pysselhörna eller skrivbord. Eller dela av för ett vackert sovrum om du vågar tänka lite tvärt om?

Självklart att även ha en toalett här uppe!

Om du släntrar ner för källartrappan finner du en bra och praktisk tvättstuga, med ordentlig arbetsyta, vilket aldrig bör underskattas. Övrig källare har gott om plats för frysbox, olika slags förvaring, snickarbänk och verktyg. Dubbeldörrar leder vidare ut till kallkällare med utrymme för förvaring av utemöbler eller uppställningsplats för fincyklarna. Här når du även ut till trädgården och infarten till huset.

Nu har vi gått ut i trädgården! En uppvuxen vacker, välskött och spännande trädgård som blommar och ger skörd under sommarens alla månader. Stora prunkande rosor som Flammentanz, New Dawn och Aloha ramar in huset i sällskap av jättevallmo i olika färger, lavendel, stockrosor, pioner, vårlökar, klematis, skogskaprifol och mycket mer. Det bjuds på allt från svarta vinbär, rabarber, gula krusbär, boysenbär till det söta och friska äpplet Aroma och plommonet Reine Claude – de gyllengula godingarna är plommonens Rolls-Royce, marmeladen smakar aprikos, delikat! Och brinner du för odling väntar både djupbädd och grundligt iordninggjorda odlingslådor. Tomten ger utrymme även för lek och bus för både två- och fyrfota vänner. Både hus och trädgård är skyddat från insyn, beläget en bit in från gatan och med grönska och spaljéer som inramning, vilket håller de små inne och rådjuren ute. Både altan och trädgård skapar möjlighet att möblera med flera grupper för att fånga solen från morgon till sen kväll. Huset är besiktigat och dolda-fel försäkrat!

Jag hoppas att ni som flyttar hit aldrig någonsin slutar längta hem!

Fastighetsinfo

Upplåtelseform och byggnad

Friköpt - Småhus. 7 rum och kök varav 4 sovrum.

Byggnadssätt

Vatten och avlopp: Kommunalt vatten året om.. Kommunalt avlopp.

Driftskostnad

Totalt 4 376 kr/mån (52 512 kr/år) varav el 3 161 kr/mån, vatten/avlopp 426 kr/mån, renhållning 224 kr/mån, försäkring 565 kr/mån. Antal personer: 4. Driftkostnaderna är baserade på nuvarande ägares förbrukning och kan variera. Posten el avser hushållsel, uppvärmning bergvärme, 1 bil laddhybrid. Utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt.

SMÅHUSENHET, HELÅRSBOSTAD FÖR 1-2 FAMILJER (220) (220)
Byggnad, totalt värde: 3 145 000 kr.
Mark, totalt värde: 4 077 000 kr.
Summavärde: 7 222 000 kr.

Taxeringsår: 2021
Byggår: 1923
Värdeår: 1955

Fastighetsrättsliga förhållanden
Självständig, friköpt

Tomt
689 m², trädgårdstomt.

Fullvärdesförsäkrad

Ja

Area enligt mätbevis
Boarea (BOA) 170 kvm
Biarea (BIA) 44 kvm
Ej mätvärt utrymme (begränsad takhöjd på källarplan) 16 kvm
Ej mätvärt utrymme (begränsad takhöjd under snedtak) 3 kvm
Resultat kallförråd:
Biarea (BIA) 12 kvm

Area enligt fastighetsutdrag
Boarea (BOA) 134 kvm
Biarea (BIA) 48 kvm

Fakta - Huvudbyggnad
Byggnadstyp: 1½-planshus med källare uppfört år 1923, tillbyggt år 2009.
Mark: Lera.
Grundsulor: Grundsulor med mellangjutet betonggolv.
Grundmur: Grundmurar av leca/lättklinker samt betonghålsten.
Dränering: Platonmatta, Isodrän/Pordrän, Asfalt/tjärstrykning, plastslang.
Dagvatten: Avledning av dagvatten till kommunalt nät (samt stuprör till mark).
Hängrännor: Hängrännor och stuprör av plåt.
Stomme: Träregelstomme med utvändig tilläggsisolering.
Mellanbjälklag: Trä.
Fasad: Trä.
Fönster: Kopplade tvåglasfönster med energiglas invändigt och kulturglas utvändigt.
Takbeläggning: Taktäckning utförd med betongpannor på läkt, underlagspapp samt råspont; tacktäckning även med dubbelfalsad plåt med underlagspapp.
Ventilation: Självdragsventilation.
Uppvärmningssystem: Bergvärme.
Vatten och avlopp: Kommunalt vatten och avlopp.

Utförda renoveringar
               
2021    Målning av fasad och grund
2020    Källare: målning, klinker, el mm
2020    Laddbox bil, Charge Amps Halo
2018    Veranda
2017    Badrum
2016    Verandadörr
2016    Fönster: totalrenovering av samtliga originalfönster
2015    Telia öppen fiber: installation
2015    Övervåning: renovering av ytskikt
2015    Tvättstuga, källare: totalrenovering (inklusive byte av stammar)
2014    Lilla hallen: renovering
2013    Marksten trädgård
2013    Kök: totalrenovering, platsbyggt kök
2012    Samtliga golv på bottenvåning utbytta, 45 mm furuplank. Torv i golvbjälklag utbytt till mineralull.
2012    Vardagsrum, matrum: totalrenovering
2011    Tak: Omläggning inklusive nya pannor. Fasad: byte av plåtfasad till trä, illäggsisolering. Farstukvist baksida: byggnation. Plåtarbeten: skorstenshuv med mera.
2011    Spiskassett: installation
2010    Källare: installation av fläktkonvektorer
2010    Bergvärme CTC, 180 meter
2009    Dränering: husgrund
2009    Tillbygnad: byggnation (hall och ateljé), inbyggnad av balkong (övre vardagsrum). Kallförråd och källartrapp till trädgård.
2008    Övervåning: borttagning av kattvindar. Inbyggnation av garderober. Slipning av trägolv.

Övrigt: Löpande byte av el-, vatten- samt avloppsstammar

Radon
Årsmedelvärde 160 Bq/m3, uppmätt år 2009.

Parkering
Parkering för flera bilar på uppfarten.

Inteckningar/pantbrev
Totalt antal inteckningar: 16 st
Total belopp: 5 500 000 kr

Vid uttagande av nya pantbrev erläggs en avgift på 2% av pantbrevsbeloppet samt en administrationsavgift. Betalas av köparen.

Planbestämmelser
Tomtindelning: GRANKOTTEN T 15-16 1962-06-15
Senast ajourföring: 1991-07-04
0180-B77/1962. Stadsplan: DEL AV STADSDELEN STUREBY 1948-09-10
Senast ajourföring: 2022-03-14. 0180-3389B, 0180 E49/1948
Delområde som avser anmärkning genomförandetider: GENOMFÖRANDETIDEN HAR UTGÅTT

Besiktning
Denna fastighet är besiktigad. Besiktningsprotokollet som finns tillgängligt ger information som är en viktig del i de överväganden en köpare ska göra. Som slutgiltig köpare har du även möjlighet att få en genomgång av protokollet på telefon med ansvarig besiktningsman. Denne kan svara på frågor och redogöra för besiktningens alla delar. Vill du ha en genomgång på plats i huset kan du få det mot en mindre kostnad.

Kommunal avgift
Storleken på fastighetsavgiften beräknas med hjälp av taxeringsvärdet men kan aldrig bli högre än takbeloppet, som är 8 524 kronor för inkomståret 2021 (deklarationen 2022). Takbeloppet är indexbundet och följer den årliga förändringen av inkomstbasbeloppet. Avgiften betalas av den som är registrerad ägare till fastigheten för hela året vid årets ingång. Detta kommer därför att regleras i likvidavräkningen på tillträdesdagen och köparen kommer då att erlägga ersättning till säljaren för de dagar som köparen äger fastigheten av kalenderåret.

Lagfart
Lagfartsavgift för sk stämpelskatt betalas när ny ägare ansöker om lagfart på fastigheten. Denna avgift är 1,5 % på köpeskillingen samt en avgift om ca 825 kr.

Övrigt
Uppgifterna i denna objektsbeskrivning är grundade på av säljaren lämnad information. Köpare/spekulanter är medvetna om att bostaden köpes i befintligt skick och uppmanas att undersöka bostaden ordentligt. Köparen uppmanas att kontrollera bostadens bo- och bi- area om denna är väsentlig för köparen. Köpare uppmanas även att kontrollera eventuella byggplaner o.s.v. i området om detta är av betydelse för köparen. Besök Stockholms stads hemsida som är länkad.

Områdesbeskrivning

Stureby i Enskede - Charmig villaidyll
Välkommen till Stureby, ett av söderorts äldre och mest populära områden. Stureby började på allvar bebyggas i slutet av 1800-talet och då först med storstadsbornas sommarbostäder för att senare under 1920-talet allt mer bebyggas med villor för permanentboende. På 1950-talet började också flerfamiljshus och radhus att byggas och området tog den form man kan se idag. Ett barnvänligt bostadsområde med varierad bebyggelse där villor, radhus och flerbostadshus samsas. Det finns flertalet mysiga caféer i området såsom Café Gateau vid Sockenplan, Enskedeparkens Bageri bakom Enskede Ridskola samt Delselius Bageri i Gamla Enskede. Den hungrige har också ett antal mysiga kvarterskrogar att besöka, däribland DELI by Matboden, Matateljén, Gamla Enskede Matbod och Enskede Värdshus där man kan avnjuta en söndagsbrunch i solen på uteserveringen. I närområdet finns ett antal småbutiker, men när det är dags att storhandla lämpar det sig att besöka ICA Kvantum som ligger vid Svedmyras tunnelbanestation. Här finns även apotek och vårdcentral.

Området erbjuder även en rad aktiviteter för de som vill röra på sig med Enskede rackethall där man kan spela tennis, squash eller badminton. För den hästintresserade är det nära till populärt och välbesökt stall med ridskola. Närmaste kommersiella centrum är Globen Shopping med välbesökta Tele2 Arena som har 12 000 kvm restauranger och nöjen. I vackra Stureby bor man verkligen idylliskt med vacker naturen inpå knuten men med citylivet alla möjligheter inom behändigt räckhåll.

Natur och Rekreation
Stureby karaktäriseras av närheten till grönområden, parker och skog. Här finner man bland annat Sturebyhöjden, Vivstavarvsparken, Vårflodsparken och Hemkogen. Sturebyhöjden är ett mycket härligt parkområde och precis som namnet antyder så ligger parken delvis på en höjd. Det är utmärkt att ta barnen till denna lilla skogspark en härlig dag oavsett årstid. Vivstavarvsparken som lockar under de fina sommardagarna med en omtyckt plaskdamm (dammen städas dagligen) samt en utomordentlig lekpark med linbana, klätterställningar och gungor. Hemskogen som skiljer Stureby från Enskedefältet är ett vackert skogsområde med berghällar och blandskog. För de lite äldre barnen finns den närliggande aktivitetsparken Tummaren som erbjuder allt ifrån hinderbana till gungor.

Kommunikationer - Tunnelbana, bussar & cykelvägar
Till Stureby tar man sig enkelt med buss, tunnelbana, bil eller cykel. Idag förfogar Stureby över två tunnelbanestationer, Stureby och Svedmyra (grön linje). För att ta bussen så är det nära till Huddingevägen där man bland annat når busslinje 144 som trafikerar Gullmarsplan-Fruängen med stopp vid Älvsjö station där även pendeltåg ansluter. Busslinje 163 som trafikerar sträckan Kärrtorp-Bredäng. För den som vill röra på benen sig lite så finns här utmärkta cykelvägar in mot Globen och Södermalm. 

Barnomsorg - Perfekt för barnfamiljen
I stadsdelen finns tolv kommunala förskolor, en öppen förskola och flertalet grundskolor däribland Sturebyskolan (årskurs F-9). Sturebyskolan har vunnit stadens kvalitetsutmärkelse flera gånger. Övriga grundskolor i området är välrenommerade Enskedefältets skola/Lindeskolan åk f-6, Enskede skola f-9 och den fristående grundskolan Enskedeby skola f-6. Specialskolor är Kunskapsskolan, Engelska skolan i Gubbgängen och S:t Erik:s katolska skola.