BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

Älvsjö - Örby slott

Mälsåkersvägen 10

  • 8 rum och kök
  • 276 kvm
  • Såld
  • 9114
  • 903
  • 50358
Värdera din bostad

Beskrivning

Karaktärsfullt renoverat sekelskifteshus med enorm trädgård och uthyrningsmöjligheter.

Välkommen till denna gedigna och generösa villa från 1914 på totalt 346 kvm (276+70 kvm) med en stor grönskande trädgård bara tjugo minuter från city. Ett hus som verkligen andas gediget och rejält hantverk där man från början varit noggrann i hela bygget och där nuvarande ägare varsamt renoverat och förvaltat husets själ och karaktär på ett ypperligt sätt. Man kan verkligen känna historiens vingslag i detta karaktärsfulla hem! 

Området har anor från 1500-talet och var infarten till Stockholm från södra Sverige genom Göta Landsväg. Ett hus där det bara är att flytta in. Här möts man av ett verkligen trivsamt äldre hus med en historia från början av förra seklet till att passa en familj för 2000-talet. Suveränt belägen mitt i Örby Slotts villaidyll – en av Stockholms äldsta villastäder.

- karaktär & känsla
- generösa ytor
- friköpt tomt på 1 295 kvm
- ger möjlighet till en unik boendeekonomi
- lekvänlig tomt & suveräna odlingsmöjligheter
- 4 - 6 sovrum
- närhet skola, lekplatser, kommunikationer

Välkommen på visning! 

*****
Trädgård & uteplatser - grönskande idyll
En trädgård som har det mesta och som varsamt skötts om för att spegla årstiderna och verkligen förgylla tiden man tillbringar i denna idyll med just den innevarande månadens grönska och färg. Altan med enklare utekök gör det lätt att samlas över mat och samtal. Plats finns förstås också för barnens lek på denna generösa tomt som är en av områdets kvarvarande största tomter på 1 295 kvm. Ett flertal olika uteplatser, bara att njuta där solen värmer för tillfället bäst. I växthuset kan du botanisera och förverkliga dina trädgårdsdrömmar. Trädgårdslandet fyller skafferiet med godsaker och möjligheterna till självhushåll är mycket goda. Har du inte "gröna fingrar" är chansen stor att du utvecklar det - alla förutsättningar finns i iallafall. 

*****
Entréplan - socialt & generöst  
Entréplanet är ett mycket socialt plan med ett platsbyggt kök med stora ytor för kocken att briljera och familjen att umgås. Generös matplats och tre vardagsrum i fil gör att stora sällskap, barnkalas och fest utan problem kan dukas upp. En kakelugn värmer skönt och det finns två utgångar mot trädgården. 

*****
Övre plan - sovrum & harmoni
Det övre planet har 2-3 sovrum, samtliga generösa med plats för lek och avkoppling. Från största sovrummets franska balkong har man en fin utsikt över trädgård och omgivningar och känslan av landet blir påtaglig, att man befinner sig tjugo min från city känns mycket avlägset. 

Badrummet är unikt på många sätt och ett av de rum som verkligen sätter fingret på husets själ och karaktär - en njutning att vistas här - och då talar vi om husets badrum. På övre planet finns även en kontorsplats samt en terrass med kvällssol och utsikt över Brännkyrka kyrka. 

*****
Vindsplan
Vind med god plats för förvaring, men även ett mindre inrett rum som kan användas för gäster sommartid, eller som lekrum.  

*****
Mindre lägenhet i fastigheten 
Lägenheten har separat entré till det charmiga boendet som är i tre plan. Det finns en egen nedgång till källarförråd, samt möjlighet till avskild uteplats. Vill ägaren inte hyra ut är ytan lätt del av resten av huset. Oavsett användning ger lägenheten en flexibilitet över tid: Som mer yta för en familj som växer, som generationsboende eller som lägenhet för uthyrning – möjligheterna är många. Se även Möjliga driftsintäkter under Fastighetsinfo.

*****
Källarplan / garage / p-plats
En källare med mycket bra förvaring, tvättstuga, matkällare och flertal olika andra förråd. Här finns plats för det mesta. Varmbonat garage med indraget vatten som idag används som ateljé kan förstås även husera en bil. På uppfarten finns plats för bilen annars, och laddbox för den som har elbil.

*****
Historia 
Varje hus har sin historia. För Mälsåkersvägen 10 började historien som ett hus med två lägenheter som uppfördes år 1914 i ett då lantligt Örby Slott. ”Huru ska bjälklaget byggas? Af trä” står det i Stadsbyggnadskontorets bevarade handlingar. 1935 tar historien nästa kliv när Dagmar Rapp, uppväxt i huset, nyförlovad flyttar in med Paul Ferb. De har träffats på en välgörenhetsfest för Folkets Hus ”Park” som ligger precis runt hörnet och förälskat sig i roddbåten på den sjö som ännu fanns i området, numera ett fält som gett namn till F-9 skolan Sjöängsskolan som ligger ett hus bort från villan. 

Paul och Dagmar utvecklade huset. Snickarglädjen blev till en inbyggd entré med kolmårdsmarmor i golvet. Lägenheterna blev till en villa som här och där fick blyinfattat glas från husen som revs inne i Klarakvarteren där Paul, även kallad Palle, arbetade. Med tiden, och energikrisen, lades gult tegel utanpå träfasaden och i slutet av 70-talet byggdes huset ut och fick en uthyrningslägenhet. Ett fåtal ägare har förvaltat ett hus som allteftersom fått fler grannar och bättre kommunikationer.