BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

Södermalm

Stigbergsgatan 32A, 3 tr

  • 2 rum och kök
  • 38 kvm
  • 10291
  • 403
  • 4060
Värdera din bostad

Beskrivning

Varmt välkommen till denna mycket trivsamma bostad på vackra Stigbergsgatan, belägen alldeles invid Fjällgatan med sin storslagna utsikt över Stockholms inlopp, Djurgården och Gamla Stan.

Underbar lägenhet i fint skick, med bevarade originaldetaljer, där varje kvadratmeter kommit till sin rätt. Hög, rymdgivande takhöjd.
Bevarade detaljer som fiskbensmönstrad parkett, spegeldörrar, spröjsade fönster mm. Bostaden erbjuder alla funktioner med bra förvaringsutrymmen, generöst badrum, funktionellt kök med diskmaskin och ett ljust vardagsrum med öppen planlösning mot kök. Gott om plats för vardagsrumsmöbler och ordentlig matplats. Rymligt sovrum med slipat trägolv och plats för dubbelsäng.
Helkaklat badrum med marmorgolv samt golvvärme som renoverades 2018.
Föreningen har även två möblerade takterrasser samt en väl omskött och lummig innergård med möjlighet till grillning. Vindsförråd och stor tvättstuga. Garage med låg avgift. Gemensamhetslokal och två cykelrum.

 

- Högt och ljust läge högt upp i huset
- Låg avgift
- Optimalt planerad tvåa
- Belägen alldeles invid Fjällgatan
- Gemensam takterrass
- Generös takhöjd

Föreningsinfo

Upplåtelseform och byggnad

Bostadsrätt - Lägenhet. 2 rum och kök . Lägenhetsnummer 00234. Föreningen Brf Stammen 23.

Ekonomi, månadsavgift

Månadsavgift 1 753 kr (Värme, Vatten, kabel-TV (grundutbud), bredband ingår). Andel i föreningen är 0.58096 %.

Driftskostnad

Totalt 300 kr/mån (3 600 kr/år) varav el 150 kr/mån, försäkring 150 kr/mån. Driftkostnaderna är uppskattade.

Stammen 23 är en bostadsrättsförening på Södermalm i Stockholm, grundad 1996. Fastigheten byggdes 1930 och har 87 lägenheter. Den ligger uppe på Stigberget bredvid Ersta Sjukhus och har ingångarna Stigbergsgatan 32 A och B samt Lilla Erstagatan 6. Fastighetsbeteckningen är Stammen23.
Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2015 och 2040.

 
Årsavgifterna planeras vara oförändrade närmaste året.


Bredband med 50 Mbps och ett basutbud med TV-kanaler ingår i avgiften. Vatten och värme ingår också i avgiften. Obligatoriskt tillägg per månad för bredband som läggs på månadsavgiften.

Huset:
Det finns fem garage i huset med kölista (dock lång väntetid), cykelrum och barnvagnsrum. Tvättstuga finns på första våningen.
Det finns en gård med uteplats och två gemensamma takterasser. Där uppe ser man från Kista till Nacka-reservatet vid siktigt väder.
Det är ofta film- och TV-inspelningar på gatan här utanför och i svenska filmversionen av Millenium-trilogin bodde Lisbet Salander.

Utförda renoveringar:
2019 Sotning
2018 Omläggning av tak
Spolning av stammar och stick 2017
Installation av råttstopp 2017
Byte av 2 hissmaskiner på Stigbergsgatan 2016
OVK. 2015 - 2016
Fönsterrenovering 2006-2007
Rörstambyte 1997
Elstambyte 1997
Kungsbalkongerna och takterasserna renoverades 2010,
Trapphusen 2015 (då även originalmålningarna togs fram).
Maskinbyten på två av hissarna gjordes 2016, och under 2018 renoveras skiffertaket.

Kommande renoveringar :
Stambyte rör i källaren samt relining av dagbrunnar.
Relining förväntas under hösten 2020. Vecka 37-39 kommer man inte kunna bo i lägenheten.(Uppgifter från säljaren samt föreningens hemsida.)
Olika delar av huset kommer att påverkas under olika tider och som längst (förutsatt att inget oväntat inträffar under arbetet) kommer avloppen i lägenheten att vara obrukbara under tre veckor. Detta gäller alla avlopp, både kök och badrum/WC.
Styrelsen undersöker möjligheten till bergvärme men har inga övriga större renoveringar inplanerade.
Kommande underhåll kan medföra att nya lån behövs.
Renovering av innergård planeras 2021.

Ägande:
Styrelsen godkänner inte juridisk person som medlem, och vid delat ägnade har man hittills aldrig godkänt en ägarfördelning som är mer sned än 90-10.

Områdesbeskrivning

Stigberget är egentligen en fortsättning österut på Katarinaberget, men vid sekelskiftet 1900 skildes de båda bergen åt genom att Renstiernas gata sprängdes ned i berget i nord-sydlig riktning för att anslutas till Katarinavägen. Stigbergets övre slänt, dvs området söder om Fjällgatan, var redan på 1600-talet fylld med mindre tomter och på bergets topp stod stadens galge. Den småskaliga bebyggelsen tillät odling på terrasserade jordlotter, trots att tomterna var små. Bebyggelsemönstret bibehölls även efter den stora branden 1723 då samtliga hus brann ned. En avsevärd del av den småskaliga bebyggelsen, både av trä och sten, har bevarats till våra dagar.Närheten till Stadsgården gjorde att mycket sjöfolk bodde i området. Därför var det följdriktigt att den nya Navigationsskolan, som byggdes 1907 efter Georg Ringströms ritningar, uppfördes på Stigbergets topp som dittills saknat bebyggelse. 1915 fick en klunga träkåkar väster om Sjöbefälsskolan ge vika för Schartaus handelsinstituts nybyggnad efter Knut Nordenskiölds ritningar. Ungefär samtidigt lät storbyggmästaren Olle Engkvist bygga ett eget hus efter Ragnar Östbergs ritningar mitt emot Schartau. Erstaklippans nya sjukhusbebyggelse öster om Klippgatan (bytte namn till Lilla Erstagatan 1968) började uppföras redan på 1860-talet. På hörntomten Klippgatan 4 / Stigbergsgatan 37 byggdes 1928 ett putsat flerbostadshus i utpräglad 1920-talsklassicistisk stil efter Paul Hedqvists ritningar. Vid denna tidpunkt var det endast en större tomt som stod obebyggd, nämligen den där Justitia 84 (Stammen 23) kom att byggas. Den senaste större byggnaden, Kronprinsesse Märthas kirke med Tore Moxness som arkitekt, uppfördes 1975 på västra delen av berget sedan ytterligare en klunga kåkar rivits.
(Information hämtat från föreningens hemsida)