BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

Södermalm/Mariatorget

Wollmar Yxkullsgatan 12, 4tr

  • 2.5 rum och kök
  • 77 kvm
  • 6.600.000 kr /Bud
  • 4924
  • 4067
Värdera din bostad

Beskrivning

Vid attraktiva Mariatorget finner ni denna mycket fina 2,5:a på 77 kvm med balkong mot föreningens vackra innergård. En del av lägenhetens ytskikt har rustats upp under 2018 och alla tidstypiska detaljer bevarade. Här finns en vacker fungerande öppen spis, serveringsskåp i original och djup fönsternisch med marmorskiva i köket. Här bor man i en mycket stabil förening med låg belåning, nybyggd balkong och en fantastisk innergård samt Mariatorgets stora utbud av restauranger och service runt hörnet. Varmt välkomna!

Byggåret är 1927 och atmosfären är kännbar redan när du passerar den detaljrika porten och entre?n. Fyra våningar upp genom det gedigna trapphuset nås denna stora 2:a.

Entré med tidsenlig hatthylla för klädavhängning öppnar upp mot luftig möblerbar inre hall och en fungerande öppen spis i hjärtat av bostaden. Detta ger grunden för en magnifik tillvaro.
Vidare in mot köket har vi ett vackert bevarat serveringsskåp i original.
Mysigt kök med plats för mindre matbord och fönster mot den trevliga innergården. Bra med förvaring med skåp och hyllplan ända upp till tak.
Ett rogivande och rymligt sovrum med plats för stor säng och mycket goda förvaringsmöjligheter samt utgång till balkong som vetter mot föreningens lugna innergård.
Vardagsrummet har två stora fönster mot gatan. Ett ljust och luftigt rum som rymmer både soffgrupp och matbord om man så vill.

Vackra tidstypiska detaljer är bevarade. Rummen är rymliga med genomgående gedigna materialval och en härlig takhöjd.Fastigheten är i gott skick och har närhet till kommunikation med Mariatorgets tunnelbana i samma kvarter samt pendeltåg ifrån Stockholm Södra station på fem minuters gångavstånd. Runt husknuten har du charmiga kvarter med trendiga butiker, cafèer och restauranger. Föreningen är välskött med låga avgifter.

- Balkong mot innergård
- Bästa adress på Södermalm vid Mariatorget.
- Vackra golv i original
- Engagerad styrelse
- Totalyta om 77 kvm
- Flertalet fönsterpartier i dubbla väderstreck för maximalt ljusinsläpp
- Högt i tak
- Möjlig 3:a

Föreningsinfo

Upplåtelseform och byggnad

Lägenhet - Bostadsrätt. 2.5 rum och kök . Våningsplan 4, hiss finns. Lägenhetsnummer 04858-01-01-2081. Föreningen Brf Borätten 14.

Ekonomi, månadsavgift

Pris 6.600.000 kr /Bud. Månadsavgift 2 307 kr (Värme, Vatten, Källarförråd ingår. 216 kr i obligatoriskt tillägg för bredband ingår ej). Andel i föreningen är 2.16377 %.

Driftskostnad

Totalt 586 kr/mån (7 032 kr/år) varav El 243 kr/mån, Försäkring 95 kr/mån, Gas 248 kr/mån. Driftkostnaderna är uppskattade.

Förening
Borätten 14 är en äkta bostadsrättsförening och bildades i mitten av åttiotalet i syfte att möjliggöra förvärv av fastigheten Vattumannen 24, men något förvärv blev det inte den gången.
1999 väcktes intresse för att köpa fastigheten igen av de boende och den gamla vilande föreningen återuppstod.
29 juni 2000 övergick ägandet av fastigheterna till Brf Borätten 14 och dess medlemmar. Nu finns numera 61 lägenheter i husen.
Fastigheten byggdes 1927 och byggdes om 1995. Föreningen förvärvade fastigheten 2001, tidigare ägare var Familjebostäder.
Föreningen äger marken. I föreningen finns 61 st lägenheter varav 3 st är hyresrätter. Föreningen planerar inte att sälja någon hyresrätt.
Det finns 5 st kommersiella lokaler i föreningen och kontraktstiden sker på årsbasis

Uppvärming
Fjärrvärme

Större genomförda renoveringar
- Stammar till kök, badrum och ventilation byttes 1995, även elstammar byttes 1995
- 3-fas el finns indraget i fastigheten
- Grunden är OK
- Fasaden putsades 1995
- Rökkanalerna provtrycktes senast 2009

Kommande händelser
Föreningen har inte beslutat om någon avgiftshöjning. Man planerar att renovera trapphusen under året.

Gemensamma utrymmen
Gemensamma utrymmen: tvättstuga, uteplats och cykelförråd. Barnvagnsrum finns innanför porten i 10:an. Det finns 2st tvättstugor. Den ena  i 10:an och den andra i 12:an. Tvättider bokas utanför resp. tvättstuga. Grovtvättmaskin finns i 12:ans tvättstuga.
Det finns flera grupper trädgårdsmöbler. Utnyttja dem för måltider, kaffe, ett glas vin eller bara avkoppling i det fria. Det sinns även grill i trädgården som får lånas av alla som bor i föreningen.

TV och internet
Föreningen har ett kollektivt avtal med Telenor för alla lägenheter som inkluderar bredband och för närvarande 14 TV-kanaler samt IP-telefoni. Avgiften som är 179:- debiteras på hyresavin.

Parkering
Föreningen har inte tillgång till några garage- eller parkeringsplatser.
I området gäller boendeparkering. Tillstånd ansöks hos Gatu- och fastighetskontoret. Tillstånd är gratis och månadskort kostar ca 1100 kr. Det finns även garage i området.


Ägande
Jurtidisk person godkänns ej.
Delat ägande är tillåtet.

Överlåtelseavgift
Eventuell överlåtelseavgift debiteras av köparen (2,5% av basbeloppet).

Pantsättningsavgift
Eventuell pantsättningsavgift debiteras per pant (1% av basbeloppet).

Övrigt
Försäljning av lägenhet kan inte godkännas till juridisk person.
I köket ska kolfilterfläkt användas som köksfläkt.
Det råder inte eldningsförbud i kakelugnarna (för de lägenheter som har sådan)
Enligt mäklarbild/lägenhetsförteckningen är bostaden 2 rum och kök men presenteras som en 2,5:a
Föreningens hemsida: http://boratten14.se

Områdesbeskrivning

Kvarteren omkring Mariatorget tillhör några av Södermalms mest eftertraktade områden. Det myllrar av trendiga caféer och restauranger. Däribland populära kaffebarer som Johan & Nyström, Drop Coffee och Kaffebaren, bagerier som Fabrique och Petrus, trevliga restauranger som klassiska Bistro Sud, nya hajpade Ichi eller populära Morfar Ginko - allt i omedelbar närhet!

All tänkbar övrig service finns precis runt hörnet med mataffärer, klädbutiker, apotek, post och bokhandlare. Exempelvis Papercut och Nitty Gritty. Det finns även flera populära inredningsbutiker som Gamla Brandstationen och Wigerdals värld med Second Hand möbler.

En bit bort finner du även Mariabergets kulturkvarter med den pittoreska promenadstigen Monteliusvägen som har en panoramavy över Gamla Stan, Kungsholmen och Riddarfjärden. På gångavstånd finns även Tantolunden och strandpromenader längs Årstaviken.

Kommunikationerna är bästa möjliga med närmaste t-bana, Mariatorget och pendeltåg, Stockholm Södra, endast två kvarter bort. Dessutom finns flera busslinjer i närheten, däribland 66:an, 4:an (till bl.a. Kungsholmen), 74, 55 och 43 (till bl.a. Gamla Stan). Ett stenkast bort ligger Slussens stora utbud av kommunikationer.